info

excursies

reacties

uw gids

                contact

            

 

Excursies regio Kopenhagen en Malmö
2012, 2014, 2015, 2018 (i.o.v. gmeeente Breda)

Tijdens deze excursies bezochten we vele hoogtepunten uit de Deense landschapsarchitectuur en stedenbouw, van het beroemde Deense modernisme tot eigentijdse ontwikkelingen. Een grote kwaliteit van de Deense projecten is de nauwe samenhang tussen architectuur en buitenruimte.

De excursie in 2018 was georganiseerd in opdracht van de gemeente Breda en richtte zich specfiek op de transformatie van havengebieden in Kopenhagen en Malmö.

De afgelopen jaren hebben veel nieuwe ontwikkelingen in Kopenhagen plaatsgevonden. De stad profiteert hierbij van de ligging aan het water die door het vrijkomen van voormalige havengebieden nog eens extra beleefbaar kan worden gemaakt. Niet alleen nieuwe woon- en werkgebieden met een hoog architectonisch niveau zijn hier verrezen, maar ook zeer betekenisvolle openbare ruimtes in de vorm van parken, stranden en havenbaden.

Aan de zuidoostkant van Kopenhagen ligt een groot uitbreidingsgebied, Ørestad. Hier bevindt zich het gebouw 8-Tallet van BIG. Woningen, tuinen, straten, bedrijven en voorzieningen zijn hier in één grote gebouwstructuur gevat, met spectaculaire zichten op het aangrenzende natuurgebied.
Dit gebouw vormt een groot contrast met de typisch Deense kleinschalige woningbouwprojecten. Terugkerende motieven zijn collectieve buitenruimtes en voorzieningen, een informeel karakter, autoluwheid, zorgvuldige overgangen privé-openbaar en een sterke relatie met het landschap.
In Malmö ligt het ontwikkelingsgebied Westhaven, waar op velerlei wijzen is geëxperimenteerd met duurzame stedenbouw.